RomânăEnglish

Planul National de Cercetare, Dezvoltare si Inovare

PN - II - ID - PCE - 2007 - 1

Aplicaţii cu revenire reţinută, ale aliajelor cu memoria formei pe bază de Fe-(Mn, Ni)-Si, cu proprietăţi controlate prin modificări nanostructurale la nivelul martensitei şi matricei austenitice

Rezumat

Proiectul urmareste dezvoltarea unor noi aplicatii cu revenire retinuta ale aliajelor cu memoria formei (amf) pe baza de Fe-(Mn,Ni)-Si. Aceste aliaje, cu tensiuni de strangere de ordinul a 500 mpa si proprietati tehnologice (deformabilitate si sudabilitate) net superioare amf de tip β eta (pe baza de Ti sau de Cu) au cel mai scazut pret de cost dintre amf de uz comercial.

Se intentioneaza testarea mai multor sisteme de aliaje, axate pe domeniul de concentratie Fe-(28-32) (Mn,Ni)-(4-8)si (%m) si analizarea efectelor alierii cu diferite elemente cum ar fi Cr, Ni, Co, asupra rezistentei la coroziune si ale microaditiilor de elemente carburigene, asupra proprietatilor matricii austenitice. Pe de alta parte, in urma colaborarii cu laboratorul de metalurgia pulberilor (mp) de la Universitatea Tehnica Istanbul, se preconizeaza obtinerea unor elemente de conectare-fixare cu forme si compozitii chimice identice celor fabricate prin tehnologia clasica de topire-turnare-deformare si compararea proprietatilor aplicatiilor produse prin cele 2 tehnologii.

Aliajele vor fi analizate structural - in diferite faze ale procesului tehnologic clasic si la finalul procesului de mp - prin metalografie optica si electronica, prin analiza calorimetrica si dilatometrica si prin incercari la tractiune. Un accent deosebit se va pune pe studiul formarii si structurii martensitei epsilon, indusa prin tensiune si a nanoprecipitatelor (nanocarburi) in matricea austenitica. Prin reducerea grosimii placilor de martensita si prin formarea si distribuirea uniforma a nanocarburilor, se estimeaza obtinerea a 3 avantaje: (i) durificarea matricii austenitice; (ii) simplificarea/ eliminarea tratamentului termomecanic de educare, strict necesar pentru obtinerea unui efect de memoria formei complet la amf Fe-(Mn,Ni)-Si si (iii) posibilitatea reciclarii fierului vechi, datorita efectelor elementelor carburigene care permit controlul continutului de carbon si redistribuirea acestuia in matricea austenitica.

 

 

 

 

 

Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Materialelor© 2007

Graphic Design by PCSIM

footer image footer image